Article

13 fets fascinants sobre els gats de Pallas

top-leaderboard-limit '>

A tot el món, un esquivador —i adorable— gat salvatge anomenat gat de Pallas (també conegut com el manul) recorre els prats i les estepes d’Àsia Central i Euràsia. Conegueu el gatet pelut de cara plana que apareix en memes i vídeos virals i que recentment ha rebut la seva pròpia reserva de vida salvatge a les muntanyes de l’Altai d’Àsia.

1. Té el nom del naturalista Peter Pallas.

El naturalista alemany Peter Pallas va descriure per primera vegada el gat salvatge pelut el 1776. Va posar el gatetfelis manul, i va teoritzar que era un avantpassat del gat persa, per la seva cara rodona, pelatge luxós i el cos robust. (Es va equivocar).

2. El seu nom científic significa 'orelles lletges'.

Més tard, es va canviar el nom científic del gatfelis manulaManual d’Otocolobus—No és exactament el sobrenom més afalagador, ja queOtocolobusés grec per a 'orelles lletges'.

una història de Nadal en quin any

3. Les seves orelles inusuals són útils.

Alguns poden considerar que les orelles del gat de Pallas són lletges, mentre que d’altres poden pensar que són adorables. A banda dels arguments, les orelles rodones del gat —que se situen planes als costats del cap— són un dels trets més distintius del felí. Segons explica Crystal DiMiceli, un antic guardià d’animals salvatges del zoo Prospect Park de Brooklyn, al vídeo anterior, tenir les orelles situades en una posició baixa ajuda el gat a dissimular-se; no s’enfonsen per revelar la posició de l’animal mentre s’amaga o caça.

4. Té un pelatge dens i suau.

L’abric del gat de Pallas és la seva autèntica glòria coronadora. És més llarg i dens que qualsevol altre abric pertanyent a un membre delFèlidespècies (creixent fins i tot més pesades a l’hivern) i la capa inferior del seu ventre és el doble que la pell que cobreix la resta del cos. L’ombra va des del gris platejat durant l’hivern fins a un to més fosc i de tons vermells durant els mesos més càlids. (Alguns gats també són vermells, sobretot a l'Àsia Central.) El seu cap ample és ratllat i clapejat amb marques fosques, i la seva cua espessa està formada per franges i una punta fosca. Aquestes marques solen aparèixer més fosques durant l’estiu.

5. El seu pelatge es combina amb el seu hàbitat, que l’amaga dels depredadors.

Els gats de Pallas viuen en zones que van des del Pakistan i el nord de l’Índia fins al centre de la Xina, Mongòlia i el sud de Rússia. D'acord ambGats salvatges del món, de Luke Hunter, el seu cos no està adaptat per a la neu, de manera que s’adhereix a hàbitats freds i àrids —especialment àrees herbàcies o rocoses, que ajuden a dissimular-lo dels depredadors— a elevacions d’uns 1500 a gairebé 17.000 peus. El gat robust no és un corredor ràpid, de manera que, quan detecta el perill, es congela i s’ajup a terra i immòbil, i la seva pell l’ajuda a fondre’s amb el seu entorn.

6. Els gats de Pallas no són grossos, només són peluts.

Els gats de Pallas solen pesar menys de 12 quilos i solen tenir una longitud del cos de només 2 peus o menys, és a dir, no són molt més grans que un gat de casa normal. Tot i així, la seva densa capa de pell els fa semblar molt més grans.



7. Les seves pupil·les són rodones en lloc de verticals.

Els gats de Pallas comparteixen una característica comuna amb els gats salvatges més grans, com els lleons i els tigres: els seus ulls. Les pupil·les són rodones, mentre que les pupil·les d'un gat domèstic són verticals i en forma de fenedura. Us pregunteu per què alguns gats tenen pupil·les rodones mentre que altres tenen verticals? Un estudi del 2015 realitzat per investigadors de la Universitat de Califòrnia, Berkeley, va trobar que les formes de les pupil·les dels animals podrien indicar el seu paper en la cadena alimentària dels depredadors / preses. Van analitzar 214 espècies d’animals terrestres (inclosos els gats) i van observar que les espècies amb pupil·les verticals solien ser depredadors d’emboscades que estaven actives tant de dia com de nit. En canvi, les espècies amb pupil·les rodones sovint eren 'foragers actius', és a dir, que persegueixen les seves preses. A més, els depredadors més propers al terra, com els gats domèstics, eren propensos a les pupil·les verticals, mentre que els gats salvatges més grans en tenien de rodons. Els gats de Pallas són petits i són principalment caçadors d’emboscades, de manera que el jurat encara no sap si les conclusions de l’estudi són certes per a totes les criatures.

8. Subsisteixen sobretot amb pika.

iStock.com/Nikolai Vakhrushev

Els gats de Pallas són caçadors d’emboscades i passen gran part del seu temps caçant pika, un petit mamífer i altres bestioles com gerbis, volves, llebres, esquirols terrestres, ocells i marmotes joves. Els pika solen representar més del 50 per cent de la dieta del gat.

9. Poden estar llunyans relacionats amb el gat lleopard.

Peter Pallas va pensar que l'animal estava relacionat amb el gat persa. (Creiem que sembla que un Maine Coon i un Scottish Fold van tenir un bebè i el van deslletar amb llet d’esteroides.) No obstant això, els experts han descobert proves que el parent més proper, però encara força llunyà, del gat salvatge podria ser el gat lleopard.

10. No són animals socials.

El gat de Pallas és notòriament esquiu i passa gran part del temps amagat a coves, escletxes o caus abandonats.

11. Sembla que no els agradi molt.

iStock.com/eli77

Els gats de Pallas poden ser adorablement esponjosos, però no són les criatures més dolces i mimades del món. De fet, són molt agressius. Exemple: InEl llibre del gat salvatge,els autors Fiona i Mel Sunquist relaten una anècdota proporcionada per Bill Swanson, director d’investigació animal del zoo de Cincinnati. Els guardians dels guardians pensaven que una ventrada de gats de Pallas acabats de néixer tenia dificultats per respirar, però “quan escoltaven atentament, es van adonar que el soroll que escoltaven eren els gatets que grunyien i es xiflaven, fins i tot abans d’haver obert els ulls!”.

12. El seu període d'aparellament és breu.

Els gats de Pallas s’aparellen entre desembre i març; les femelles solen parir entre finals de març i maig, després d'un període de gestació de 66 a 75 dies. Els gats de Pallas solen donar a llum tres o quatre gatets, però les camades de vegades poden tenir fins a vuit gatets. Els gatets s’independitzen entre quatre i cinc mesos i, quan arriben als nou a deu mesos, són prou madurs per reproduir-se.

13. Estan classificats com a 'quasi amenaçats'.

S'estima que els gats de Pallas poden viure fins a sis anys en llibertat, però a causa dels depredadors i altres perills, és probable que la seva vida útil sigui la meitat d'aquesta longitud. En captivitat, se sap que sobreviuen durant gairebé 12 anys.

El 2002, la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura va classificar el gat de Pallas com a 'quasi amenaçat' i aquest estat es manté avui. Molts factors contribueixen al seu baix nombre, incloses campanyes agrícoles, agrícoles, mineres i enverinament destinades a reduir les poblacions de pika i marmota. Sovint també es maten en trampes destinades a llops i guineus o per gossos domèstics. I, malgrat les prohibicions comercials internacionals i les proteccions legals en alguns països, sovint es caça pel pel. (El greix i els òrgans del gat també s’utilitzen per fabricar medicaments tradicionals).

amunt amunt avall avall esquerre esquerre dret esquerre

Els científics no tenen prou dades per estimar la mida de la població del gat de Pallas, però, a causa de la seva escassetat i de les nombroses amenaces a què s’enfronten, els experts creuen que el seu nombre s’ha reduït entre un 10 i un 15 per cent durant la dècada aproximada. Per entendre i protegir millor l’animal, un equip internacional de conservacionistes ha aconseguit recentment una franja de terra de 12 milles al parc natural de Sailyugemsky, que es troba a les muntanyes de l’Altai, entre Kazakhstan i Mongòlia, com a santuari del gat rar. Allà, esperen controlar la seva població, estudiar-ne l’hàbitat i construir una base de dades d’informació que detalli les seves trobades.

Font addicional:
Gats salvatges del mónde Luke Hunter