Article

14 fets enormes sobre els elefants marins

top-leaderboard-limit '>

Bussejadors extrems i amants polígams, aquests 'elefants del mar' són alguns dels mamífers marins més estranys que hi hagi, cosa que diu alguna cosa.

1. Hi ha dues espècies separades ...

Colpeja qualsevol platja des d’Alaska fins a Mèxic i és possible que observis un elefant marí del nord (elefant marí septentrional) colònia. De les dues espècies, aquesta té una mida total més petita, tot i que els mascles tenen troncs més llargs. Per detectar elefants marins del sud (Mirounga leonina), haureu de viatjar per sota de l’equador.

per què rien els nadons sense cap motiu?

2. ... I UN PROG VAN ANAR EXTINGUT.

Massacrat massivament per la seva grassa productora de petroli, l’elefant marí del nord va estar en un moment proper a l’extinció. El 1892, molts van suposar que aquesta pobra espècie havia desaparegut tranquil·lament per sempre.

No obstant això, una petita colònia reproductora va aconseguir suportar. Es va estimar que, el 1910, encara hi havia entre 20 i 100 elefants marins del nord. Tots aquests supervivents van viure a l’illa de Guadalupe o als voltants de la costa de Baixa Califòrnia, a Mèxic. Les coses finalment van començar a canviar-se per a l'espècie el 1922, quan l'illa es va convertir en una reserva biològica i les foques van rebre protecció governamental. Des d’aleshores, la població mundial ha augmentat fins a 160.000 persones, totes descendents d’aquells indrets de l’illa de Guadalupe.

3. ELS SELLS D’ELFANTS DEL SUD SÓN ENORMES.

Les foques, els lleons marins i les morses es coneixen col·lectivament com a pinnípedes. A diferència de la majoria dels altres mamífers oceànics (com les balenes i els dugongs), aquestes bèsties no són completament aquàtiques: trepitgen fora de l’aigua per descansar, moure’s, aparellar-se i cries posteriors. Es coneixen 33 espècies de pinnípedes, i la més gran absoluta és l’elefant marí meridional. De punta a punta, els individus grans poden créixer fins a una longitud de 20 peus i pesar fins a 8800 lliures.

4. FEMELLES NANS MALES.

Al costat d’un toro de 4,5 tones, les elefants marines meridionals semblen punyents. En general, els mascles són set o vuit vegades més pesats que les femelles i poden ser el doble de llargs. Per a les elefants marins del nord, la situació és similar, però menys extrema. En aquesta espècie, els mascles tenen una longitud màxima d’uns 13 peus de llarg i 4500 lliures, mentre que les femelles més altes són unes 3000 lliures més lleugeres i 3 peus menys de longitud.



5. ELS SEGELLS ELEFANTS PODEN BUSCAR UNA MILLA O MÉS SOTA LES ONES.

El 2012, els biòlegs marins van fer un seguiment del progrés d’una dona del nord mentre baixava fins a la sorprenent profunditat de 5788 peus sota la superfície. Les elefants marines són excel·lents per aguantar la respiració i poden romandre submergides fins a dues hores seguides.

6. MENGEN PRINCIPALMENT CALAMARS.

Què fan exactament els elefants marins durant aquestes immersions èpiques? Agafa uns calamars. En disseccionar els estómacs d’espècimens morts, els científics han après que els mamífers tenen una dieta basada en calamars. Les elefants marines també mengen peixos i crustacis, encara que amb menys freqüència.

7. ELS MALES TENEN FOCS MASSIUS INFLABLES.

La característica més visible d’un mascle és, per descomptat, una cosa que no té a les femelles, és a dir, el seu nas bulbós, que ve amb un apèndix semblant a un sac conegut com a probòscide. L’ampliació de la probòscide permet a un elefant marí amplificar roncs, grunyits i manxes forts i semblants a un tambor que es poden sentir a diversos quilòmetres de distància.

8. ELS RIVALS RECONEIXEN LES VEUS DE CADA UN ALTRE.

La funció principal de la probòscide és emetre sorolls que —idealment— allunyen els mascles rivals, aturant les baralles abans que comencin. Amb el pas del temps, s’estableix una jerarquia masculina, però sembla que un toro no pot pujar molt per l’escala fins que no hagi recolzat algunes amenaces.

Durant un període de quatre anys que va començar el 2009, un equip de la Universitat de Califòrnia, Santa Cruz, va dur a terme un experiment amb alguns elefants marins propers. Els científics van instal·lar la botiga a les platges del parc estatal d’Año Nuevo i van registrar les trucades d’alerta fetes per homes masculins que freqüentaven la zona i, posteriorment, les van transmetre per altaveu.

'El que ens va interessar és quin tipus d'informació es conté en les vocalitzacions produïdes pels mascles i com s'utilitza aquesta informació durant la temporada de reproducció', diu Caroline Casey, estudiant de postgrau, al vídeo anterior. 'Vam comprovar que quan vam reproduir la trucada del rival dominant més familiar d'un animal, en realitat es va allunyar de l'orador'. Al contrari, emetre grunyits des d’un subordinat va desencadenar la reacció contrària. En aquesta situació, Casey diu, el mateix home 'va atacar o va trucar a l'orador'.

Però, com reaccionaria un bou d’una colònia reproductora completament diferent? Per esbrinar-ho, Casey i els seus col·legues van visitar un cúmul d'elefants marins que resideixen 300 milles al sud. En general, les gravacions de l’equip no van tenir cap efecte allà. 'Només tres dels 20 homes als quals vam fer reproduccions es van moure', diu Casey.

Els investigadors van concloure que un 'retrocés!' plorar no significa res si l’oient no reconeix la veu en qüestió. Segons Casey, 'Només saben avaluar aquestes trucades si han tingut interaccions anteriors amb [les persones que truquen]'.

9. PODEN CONSERVAR L’ÚS DE L’AIGUA AMB PEE CONCENTRAT.

A terra ferma, les elefants marines solen anar sense beure durant períodes prolongats. Per evitar la deshidratació, els seus ronyons poden produir orina concentrada que conté més residus i menys aigua real a cada gota. Després d’unes quantes copes, tornen a excretar pipí estàndard.

10. ELS MALES ALPHA SÓN CROCADORS PROLÍFICS.

El toro més dominant d’una colònia —també conegut com a «mestre d’harem» - arrodoneix moltes de les seves femelles per ell mateix. Després manté, més o menys, un accés reproductiu exclusiu a gairebé tots, és a dir, fins que un competidor el destroni.

Una prova massiva de paternitat sobre elefant marí va revelar el prolífic que pot ser un mestre d’harem. Realitzat a les illes Malvines, aquest estudi va examinar una gran colònia durant un període de dos anys. Un enorme 90% de les cries documentades eren engendrades per mascles dominants, i els mestres d’harem van produir fins a 125 descendents. D'altra banda, el 72% dels mascles subordinats mai no es van observar aparellaments, ni tan sols una vegada. Ruptura dura.

11. LA SEVA LLET ÉS INCREIBLEMENT ALTA EN GRASS.

Quan una mare elefant marxa dóna a llum, la llet que segrega té al voltant del 12% de greix. Dues setmanes després, aquest nombre augmenta a més del 50 per cent, donant al líquid una consistència semblant al pudding. En comparació, la llet de vaca només té un 3,5 per cent de greix.

12. DINS UN MES ÚNIC, ELS SELLS D’ELFANT DEL NORD QUADRUPLE EL SEU PES DE NAIXEMENT.

Un cop comença el procés de lactància, aquests cadells creixen ràpidament: en només 30 dies, un cadell mitjà passarà de 75 a 300 lliures.

13. HAN FET ALGUNA VEU ACTUANT.

EnEl senyor dels anells: la germanor de l’anell, orcs de Moria, desgavellats i cavernes, emeten un estrany crit de batalla. En crear els seus crits, el dissenyador d’efectes de so David Farmer va trobar una font d’inspiració oceànica.

'[El] so més important per a ells era ... cries de foca d'elefant', va dir el 2010. Farmer descriu el soroll únic com 'una bona trucada projectant', que es presta molt bé a la reverberació. 'L'escena de les mines de Moria al' Tambors al fons 'són distants d'elefants marins'.

Aquests no són els únics sorolls pinipèdics de la trilogia. Segons Farmer, els orcs d'Uruk vestits de múscul es basaven vocalment 'en lleons marins, especialment per a les reaccions doloroses, amb tigres i lleopards per atacs més agressius'.

14. UN SEGELL ELEFANT DESTRUCTIU A LA NOVA ZELÀNIA ELS COTXES ENCANTaven UNA FALLA.

Tot va ser pacífic a Gisborne, Nova Zelanda, fins que va arribar Homer. Anomenat així com el favorit de tothomsimpsonspersonatge, Homer era, segons el narrador del vídeo anterior, 'un elefant marí del sud de 14 peus de llarg i 4500 lliures al sud del qual li agrada convertir els cotxes aparcats en sacs de boxa'.

El seu regnat del terror va començar el maig del 2000. Aparentment sense provocació, Homer es va aixecar de les profunditats i va atacar almenys tres cotxes, diversos remolcs de vaixells, un arbre de pothutukawa i una paperera. En el procés, es va convertir en una celebritat menor, apareixent a les notícies de tot el món. Més tard, Homer es va dirigir cap a un restaurant desprevingut, va colpejar el transformador exterior i va destrossar per separat el poder de l’establiment.

per què no hauries de dir que et beneïsca?

Per estrany que sembli, tots podrien haver estat delictes de passió. 'Homer té una mica de problema', va dir a la BBC Andy Bassett, membre del Departament de Conservació de Nova Zelanda. “En realitat, l’atrauen els cotxes i les seves dues tones fregant un cotxe fan una mica de molèstia. Tenim l'esperança que s'enlairarà i tornarà al subantàrtic i intentarà buscar amigues allà baix '.

Ben aviat, Homer es va acomiadar de Gisborne, però és just dir que la gent del poble mai no l’oblidarà.

Totes les imatges cedides per iStock