Article

15 fets encantadors sobre els dofins

top-leaderboard-limit '>

Els dofins són coneguts per ser criatures intel·ligents i juganeres que poden aprendre a fer trucs impressionants. Però potser no sabreu que els dofins també són nappers campions que han ajudat la Marina dels Estats Units a protegir els ogives nuclears. Aquí hi ha 15 fets sobre els cetacis simpàtics i simpàtics.

1. Els dofins són uns nappers excel·lents.

Com que els dofins no poden respirar sota l'aigua, han de nedar fins a la superfície de l'oceà per obtenir aire. Llavors, com dormen sense ofegar-se? Essencialment, els dofins són nappers campions. En lloc de dormir diverses hores a la vegada, descansen un hemisferi del cervell entre 15 i 20 minuts a la vegada i prenen aquestes 'migdiades' diverses vegades al dia. Reposant un hemisferi del seu cervell alhora, els dofins poden continuar nedant, respirant i vigilant els depredadors les 24 hores del dia, els 7 dies de la setmana.

2. Els dofins es comuniquen amb clics i xiulets ...

iStock

Els dofins es comuniquen entre si sota l'aigua fent diverses vocalitzacions. Per trobar preses i navegar per l’oceà, fan sons clics i ‘parlen’ amb altres dofins xiulant. Els dofins també produeixen sons forts quan es senten excitats o agressius, com ara quan necessiten espantar un tauró proper. Alguns dofins femelles també produeixen un pols d’esclat per increpar els seus fills, anomenats vedells, per un mal comportament.

3. Però el llenguatge dels dofins continua sent un misteri.

Tot i que els científics marins han estudiat i enregistrat vocalitzacions de dofins durant dècades, encara es desconeixen molts aspectes del llenguatge dels animals i de com es comuniquen. Els científics encara no han desglossat les unitats individuals de sons de dofins i segueixen buscant una pedra de Rosetta que vinculi les vocalitzacions dels animals amb el seu comportament. Mitjançant l’ús de noves tecnologies, inclosos algoritmes i gravadors d’alta freqüència que funcionen sota l’aigua, els científics esperen desbloquejar finalment el misteri del llenguatge dels dofins.

4. Els dofins utilitzen l’ecolocalització per navegar.

Per saber on es troben en relació amb altres objectes i animals, els dofins utilitzen l’ecolocalització (també conegut com a sonar biològic). Després d’emetre una sèrie de clics aguts, escolten els ecos que reboten al seu entorn. Basant-se en aquests ecos, els dofins poden jutjar on es troben a l’espai i determinar la mida i la forma dels objectes propers. A més d’ajudar els dofins a eludir els depredadors, l’ecolocalització els permet atrapar, capturar i menjar peixos i calamars.



5. Els dofins fan amistat amb altres dofins.

iStock

Els dofins són molt socials i els científics encara descobreixen detalls fascinants sobre com es relacionen els mamífers aquàtics. El 2015, científics de l’Institut Oceanogràfic Harbour Branch de la Florida Atlantic University van publicar investigacions alCiència dels mamífers marinsdiari sobre les xarxes socials dels dofins. Després de passar més de sis anys rastrejant 200 dofins mulars a la llacuna Indian River de Florida, els científics van descobrir que els dofins tenen amics. En lloc de passar el mateix temps amb els dofins que els envolten, els animals es segreguen en grups d'amics. Igual que els humans, els dofins semblen preferir la companyia de certs companys més que d’altres.

6. Cada dofí respon al seu propi nom.

Els dofins no neden amb etiquetes de nom, però cada dofí té el seu propi xiulet. Els científics creuen que els dofins utilitzen aquests xiulets de signatura per a tota la vida, i les dofins fins i tot poden ensenyar els xiulets als seus vedells abans de néixer. Els dofins utilitzen els seus xiulets per trucar-se els uns als altres i poden recordar els xiulets d’altres dofins després de dècades separats.

7. Hi ha 44 espècies de dofins diferents.

iStock

Tot i que els dofins mulars són els més coneguts i reconeguts, hi ha altres 43 espècies de dofins. La majoria de les espècies viuen en oceans temperats i tropicals, però unes poques viuen en oceans o rius més freds. Segons les seves espècies, els dofins poden variar considerablement en els seus atributs físics i comportament. Per exemple, l’espècie més gran de dofins, l’Orca (també anomenada orca), pot fer 30 peus de llargada, 10 vegades més que els dofins més petits.

8. Els dofins no fan servir les dents per mastegar aliments.

iStock

Els dofins tenen dents, però no utilitzen el seu chompers per mastegar menjar. En canvi, els dofins utilitzen les dents per atrapar preses (peixos, crustacis i calamars) i empassar-les senceres. Com que renuncien a mastegar, la digestió es produeix a l’estómac o, més exactament, a part de l’estómac. Els dofins tenen diverses cambres estomacals, una de les quals es dedica a la digestió, mentre que les altres cambres emmagatzemen els aliments abans de la seva digestió.

9. Els dofins solen donar a llum només un vedell.

iStock

Depenent de la seva espècie, la majoria de dofins femelles (anomenades vaques) porten els seus nadons de nou a 17 mesos abans de donar a llum un vedell. Curiosament, els vedells neixen primer a la cua, en lloc de ser el cap, de manera que no s’ofeguen durant el procés de part. Després d’alletar durant un o dos anys, un vedell sol quedar-se amb la seva mare durant els pròxims set anys, abans d’aparellar-se i tenir els seus propis vedells.

10. La pell d’un dofí es pot regenerar cada dues hores.

Si alguna vegada has nedat amb dofins, saps que la seva pell té un aspecte molt suau i elegant. Hi ha una raó per això: l’epidermis del dofí (capa externa de la pell) es pot eliminar i substituir-la per cèl·lules de la pell amb freqüència cada dues hores. Com que la seva pell es regenera tan sovint, es manté llisa i, com creuen la majoria dels científics, redueix l’arrossegament mentre neden.

11. La marina dels Estats Units entrena dofins per protegir les armes nuclears.

Un dofí mular anomenat K-Dog de la unitat de tasques del comandant salta fora de l'aigua el 2003. La unitat de tasca de comandant està formada per equips especials de neteja de mines del Regne Unit, Austràlia i els Estats Units, Brien Aho, de la Marina dels Estats Units / Getty Images

Malgrat la simpatia general dels dofins, alguns d'ells estan entrenats per al combat. El Programa de Mammífers Marins de la Marina al Comandament de Sistemes de Guerra Espacial i Naval de San Diego (SPAWAR) forma dotzenes de dofins mulars (així com lleons marins) per ajudar a la Marina dels Estats Units. En el passat, l’exèrcit nord-americà ha utilitzat dofins en conflictes al Vietnam i al golf Pèrsic. Avui dia, gràcies a les seves habilitats d’intel·ligència, velocitat i ecolocalització, els dofins són entrenats per trobar nedadors enemics, localitzar mines submarines i protegir els arsenals nuclears.

12. Els dofins no són el mateix que les marsopes.

Per als ulls sense formació, els dofins i les marsopes semblen gairebé idèntics i molta gent pensa erròniament que les marsopes són un tipus de dofí. Però les dues espècies pertanyen a famílies completament diferents i difereixen en els seus atributs físics. Llavors, com distingir-los? Els dofins, que solen ser més grans que les marsopes, solen tenir bec més llarg i aletes dorsals corbes. Les marsopes, en canvi, tenen unes aletes dorsals més triangulars i unes dents en forma d’espata (en lloc de còniques).

coses que són il·legals als Estats Units però legals en altres països

13. La caça, la pesca excessiva i l’augment de la temperatura oceànica amenacen els dofins.

Algunes espècies de dofins estan en perill d'extinció o funcionalment (com el dofí baiji de la Xina) a causa de la caça, la sobrepesca i la contaminació. Tot i que la carn de dofins és alta en mercuri, els animals encara són caçats per la seva carn i menjats en algunes parts del Japó i les Illes Fèroe de Dinamarca. La pesca excessiva significa que les fonts d’aliment dels dofins es redueixen i alguns dofins queden atrapats a les xarxes de pesca i moren. A més, el canvi climàtic i l’augment de la temperatura oceànica allunyen alguns peixos i calamars dels seus hàbitats naturals, cosa que posa en risc la principal font d’aliment dels dofins.

14. Un superpodi pot constar de més de 1000 dofins.

iStock

Els dofins viuen en grups, anomenats beines, que normalment contenen dotzenes o centenars de dofins. Nedant en una beina, els dofins treballen junts per caçar preses, eludir els depredadors i cuidar membres malalts o ferits. Però també es poden fusionar diferents beines, formant un superpodi de més de 1000 dofins. Els superpodes solen ser temporals i es produeixen en parts de l'oceà amb abundants aliments (i menys competència per a calamars saborosos).

15. El dofí més antic en captivitat va viure fins als 61 anys.

La vida útil dels dofins varia molt segons les espècies. La majoria de dofins en llibertat viuen durant algunes dècades, mentre que els que estan en captivitat tenen una vida útil dràsticament reduïda i poden viure només uns anys. Per tant, és encara més impactant que el dofí més vell de la captivitat visqués fins a ser sexagenari. Nellie, un dofí mular que vivia en un parc d'oci marítim de Florida, va néixer el 1953. Va aparèixer en programes de televisió i anuncis publicitaris i va fer trucs per als assistents al parc abans de morir el 2014.