Article

6 Dades clonadores sobre les oques del Canadà


top-leaderboard-limit '>

Si viviu a Amèrica del Nord, probablement estigueu familiaritzats amb l’oca del Canadà (i potser us molestarà) (Branta canadensis). Però, quant en sabeu dels ocells, a més del fet que estan a tot arreu i que claxonen molt? Aquí teniu alguns detalls per conèixer millor els ocells grans i forts.

1. TENEN ÈXIT PERQUÈ AGRADEN ELS HÀBITATS QUE CREEM ...

Les oques del Canadà busquen algunes coses en un lloc on viure i reproduir-se: herba per menjar, aigua per beure i vistes sense obstacles per explorar el perill. Una part del motiu pel qual les oques són tan habituals i tenen tant d’èxit és que la gent ha creat molts espais que satisfan aquestes necessitats en forma de gespes, parcs, camps de golf, camps agrícoles i aeroports. Després de dècades de decadència a causa de la caça i la pèrdua d’hàbitat, tot aquest hàbitat segur i fiable ha permès créixer ràpidament el nombre d’oques del Canadà a Amèrica del Nord, de menys de 500.000 a la dècada de 1980 a més de 5 milions en l’actualitat.

2. ... I AIX’ HA PROVOCAT ALGUNS PROBLEMES.

L’augment del nombre d’oques i la seva concentració al voltant dels humans ha provocat que l’oca sigui qualificada de molèstia o plaga per menjar herba i collites, embrutar gespes i aigua amb els seus residus, fer una raqueta i, de vegades, atacar la gent mentre defensa el seu territori. Als voltants dels aeroports, les oques també representen un greu perill per als avions en forma de cops d’ocells. Tot i que les oques i altres aus aquàtiques no expliquen moltes col·lisions entre aus i avions, les oques del Canadà són una de les espècies que poden causar més danys als avions per la seva mida i els grans ramats que volen. Les agències governamentals i els propietaris privats han intentat un munt de maneres de dissuadir les oques, inclosos els repel·lents d'àudio que reprodueixen trucades d'alarma d'oca o crides d'ocells rapinyaires; canviar herbes més curtes per altres més altes que les oques no mengen; espantar-los amb pirotècnia; i traslladar o assassinar els ocells.

Paul Newman va menjar 50 ous?

3. FORMEN GANGS.

Allà on les poblacions són denses, les oques del Canadà solen formar 'cries de colles', grups de 20 a 100 ansors de diferents pares que es mouen i s'alimenten junts acompanyats d'alguns adults. De vegades, això és cooperatiu, ja que les famílies s’uneixen perquè alguns adults puguin veure els nadons mentre els altres busquen menjar. De vegades, però, unir-se a una cria de colla no és voluntari i s’ha sabut que les parelles d’oques dominants ataquen i maten altres adults i absorbeixen les seves cries. Sigui com sigui, és bo per als nassos, ja que les famílies més grans poden controlar amb més facilitat els millors punts d’alimentació.

4. SÓN MONOGÀMICS AL LLARG DE LA SEVA RELATIVA VIDA LLARGA.

Les oques del Canadà troben parelles quan tenen aproximadament dos anys i les parelles es queden juntes la resta de la seva vida (24 anys de mitjana). Les aus solen escollir socis que són similars a la seva mida corporal, un patró conegut com a 'aparellament assortatiu'.

5. VOLEN EN “V” PER EFICIÈNCIA.

Les oques del Canadà solen volar en una gran formació en forma de V, amb un ocell al capdavant i els altres rere seu darrere en dues línies divergents. Hi ha dues raons per això. En primer lloc, la forma de V fa que el ramat sigui més energèticament eficient, amb vòrtexs d’aire creats per les batudes de cada oca donant una certa elevació als ocells que hi ha darrere. En segon lloc, la formació fa que les oques mantinguin més fàcil el contacte visual entre elles i es comuniquin, cosa que facilita la navegació i la cohesió de les bandes.

6. PODREN SER L’AU NACIONAL DE CANADA (PER PRO PROBABLEMENT NO SERÀ).

El Canadà compta amb més de 450 espècies d’ocells residents i té una bona part d’emblemes nacionals, però no té ocells nacionals oficials. La Royal Canadian Geographic Society té com a objectiu solucionar-ho el proper any, el 150è aniversari de la nació. Han escollit 40 candidats dels ocells que criden al país i han demanat al públic que votés el seu favorit. A continuació, la societat pressionarà el govern perquè doni a l’ocell guanyador la designació oficial. A l’escriure aquest document, l’oca del Canadà es troba en un quart lloc llunyà, amb 2703 vots respecte al 9209. Com a mínim, està lleugerament per davant del pollastre de cap negre (2530 vots).